Sillä on väliä

Sillä on väliä

Kuva: Oleg Magni

Sillä on väliä, miten kohtelee toista.
Sillä on väliä, mitä sanoo toiselle.
Sillä on väliä, silloinkin kun on vihainen tai ahdistunut.
Sillä on väliä, sillä koskaan et saa sanottua sanomattomaksi tai tehtyä tekemättömäksi.

Pahassa

Ensin haluan alleviivata, etten missään nimessä ole millään kostoretkellä taikka itkuvirttä laulamassa. En halua lähteä asiaa avaamaan enempää kuin on pakko, en kilpailemaan tai kerjäämään huomiota. Haluan vain nostaa esiin sen, että elämä on matka ja joskus sillä matkalla ottaa siipeensä, ja siitä toipumien voi viedä aikaa. Kuten varmasti jokainen, myös minä olen tullut satutetuksi. Eniten yleensä satuttaa läheisen sanat ja kussakin parisuhteessa on ne omat vaikeudet ja kipeät kohdat. Edellinen parisuhteeni kesti 8 vuotta ja loppui 1,5 vuotta sitten. Siihen kuului paljon hyvää, mutta myös osaamattomuudesta johtuvaa toksisia sanoja. Haluan alleviivata, että jälkikäteen, kun puhuimme erosta, hän on useaan otteeseen vilpittömästi pyytänyt sanojaan anteeksi ja minä olen antanut hänelle anteeksi. Erottiin sovussa ja puhuttiin kaikesta, asiat on selvitetty ja näin on hyvä.

Anteeksi pyytäminen ja anteeksi antaminen eivät kutienkaan poistaneet sitä kipua, mikä jäi. On täysin eri asia tietää, että jokin asia ei ole totta ja uskoa se omassa sisimmässään. Vuosien varrella sanotut sanat ovat menneet minussa hyvin syvälle. Hän ei koskaan sanonut, että minä en ole kaunis, mutta se mitä hän sanoi, sai minut kuitenkin tuntemaan itseni vastenmieliseksi ulkoisesti ja sisäisesti. Nykyään joskus kun katson itseäni peilistä, minä vähän säikähdän, kun peilistä minua takaisin katsookin kaunis ruskeasilmäinen nainen ja minä mietin, kuka hän on. Joskus kuljen peilin ohi ja hymyilen itselleni, minä en olekaan ruma, minä olenkin kaunis ja ihana.

Minä rakastin ennen ihmisiä ja rakastin tutustua ihmisiin. Minulle oli helppoa aloittaa keskustelu uusien kanssa. Viimeisten yhdessäolovuosien aikana ihmispelko kuitenkin alkoi hiipiä elämääni varkain ja eron myötä se tuli minulle näkyväksi. En enää uskaltanut katsoa ihmisiä silmiin, koska silloin olisin tullut nähdyksi. Jännitin niin kovasti, että milloin kaikki nämä hienot ihmiset ympärilläni näkevät sen, mitä silloinen mieheni näki.

Mielenkiintoisintahan on se, että niin ei ajattele minusta kukaan. Ei enää edes hän, senkin hän on sanonut. Ainoa ihminen tällä koko maapallolla, joka edes toisinaan ajattelee minusta niin on enää vain minä, ja itsekin olen jo toipumassa.

Hyvässä

Sen sijaan on ollut erittäin terveellistä huomata, että minulle vieraat ihmiset antavat minulle hyvää palautetta. Viimeisin tuli viime viikolla sisareni ystävältä, jonka tapasin kesäjuhlissa: “Oli ilo tavata, sun kaltaisia tapaa harvoin”.  Minä kun luulin olevani ihan tavallinen. Tärkeää on myös kokea niiden ihmisten kommentit, joiden edessä on täysin sielu avoinna ja kuulla, että kelpaa. Läheinen ystäväni sanoi minulle: “Sulla on viisaita ajatuksia – tarvitsen niitä.” Toinen ystäväni sanoi: “Sä Tiina taas aliarvioit itsesi. Sä oot kaunis.”

Nämä ovat niitä korjaavia sanoja, jotka hoitavat. Ne ovat niitä, joita sielu tarvitsee, jotta haavat paranevat. Olen kiitollinen, että minulla on ystäviä, joille voin soittaa ja kertoa miltä tuntuu. Koen, että minulla on edessäni kaksi peiliä, joista katsoa itseäni. On se vääristävä peili, josta menneisyyden sanat kummittelevat ja sitten on se peili, josta voin nähdä oikean minäni. Vaikka yleensä katselen oikeasta peilistä itsenäi, toisinaan erehdyn tuijottamaan itseäni vääristyneestä peilistä. Silloin ystäväni antavat minun sanoa miltä tuntuu  ja kehottavat katsomaan oikeasta peilistä. (Te tiedätte kyllä keitä olette. Kiitos, että olette elämässäni, olette ihania! )

Edelleen olen vähän varautunut uusien ihmisten kanssa, mutta jokainen positiivinen kokemus vie minut takaisin siksi ihmiseksi, joka osaa puhua uusien ihmisten kanssa ja joka osaa tehdä keskustelukumppanin olon rennoksi ja tervetulleeksi.

Sillä on väliä, miten kohtelee toista.
Sillä on väliä, mitä sanoo toiselle.
Sillä on väliä, silloinkin kun on vihainen tai ahdistunut.
Sillä on väliä, sillä koskaan et saa sanottua sanomattomaksi tai tehtyä tekemättömäksi.

-Tiina