Kirjamessut 2016 Torstai

Torstai Day 1#

Mä oon niiiiiin rajattoman iloinen, bloggaajien näkemisestä, bloggaajien menestyksestä, kirjallisuus alasta ja kirjailijoiden menestyksestä! :) :) Musta on ihanaa, että saan omalla blogillani ja satunnaisilla videoillani jättää oman leimani ja olla edistämässä kirja-alaa, niin kuin muutkin bloggaajat ja vloggaajat. :)
Julkaisin Youtubessa kaksi lyhyttä kuulumiset -videota, mutta mulla on työn alla niistä koontivideo (-videoja?). Oli ihan älyttömän jännää! Vaikka huomaankin, että mun pitää vielä harjoitella tuota videolla haastattelua, mut olkaa armollisia vielä. Tää videojuttu on mulle aika uus kuitenkin, kun en oo niitä paljoo tehny. Videot katsottavissa: Yleisfiilis ja Bazarin kuulumiset.

to1

Tässä hieman poimintoja tämän päivän sessioista, joissa vierailin.

Avajaiset

Osallistuin kirjamessujen avajaisiin, joissa avajaispuheenvuoron piti Jari Tervo. Tervon poliittinen kannanotto EU:n kiusallisen nolosta tavasta ulkoistaa hädänalaisten auttaminen Turkille koettiin sekä mielenkiintoisena että harmillisena. Tervolla oli asiaa. Hänellä oli tilaisuus ja hän päätti käyttää puheensa alkupuolen ravistellakseen suomalaisia. Mielenkiintoinen ja rohkea veto. Mutta voiko Tervolta odottaa muuta? Jos Tervoa täytisi luonnehtia jotenkin, niin ehdottomasti painavan asian totuudentorvi, joka haluaa edistää hyvää ja tekee sen hillitysti räväyttäen. Niin kuin tänäänkin. Noh, kyllähän se Tervo mainitsikin, että kirjallisuus on oiva tapa päästä toisten ihmisten nahkoihin ja kirjallisuus suurin empatian mahdollistaja.

Lisäksi avajaisissa jaettiin Rakkaudesta kirjaan palkinto jo 16:ta kertaa, ja tänävuonna palkinto meni Kouluneuvos ja kirjailija Kirsti Mäkiselle, palkinnon otti vastaan hänen tyttäsensä, johtuen palkinnon saajan valitettavasta sairastumisesta.

Alvar Renqvistin palkinto, mikä jaetaan ansioituneelle kustannustoimittajalle meni tänä vuonna Harri Haanpäälle. Haanpään kiitossanat olivat sydämellisen, itsetutkiskelevan humoristiset. ”Onko palkinto muuttunut iäkkäimmille jaettavaksi lohdutuspalkinnoksi?” ja ”Olen ennenkaikke onnistunut lannistamaan ja itkettämään kirjailijoita” kuulostavat nyt oudoilta kommenteilta, mutta sopivat erityisen hyvin kontekstiinsa.

Jaakko Hämeen-Anttila

Hämeen-Anttilaa on miellyttävää kuunnella. Alkuun puhuttiin hänen muutostaan Skotlantiin, mutta myöhemmin keskustelu kääntyi Iranin kansalliseepokseen, Kuninkaiden kirjaan. Kuninkaiden kirjassa on monta kerrosta. Tavan rahvasta aika vähän seillä, mutta siellä myös kuninkaita myös pistettiin järjestykseen kansan toimesta, jos eivät olleet hyvä kuninkaita. Eepoksessa on kuitenkin enemmän lohikäärmeitä, kuin kansalaisia.

Ruoilijan kynästä laajaksi eepokseksi, siihen meni semmoiset 500 vuotta, Hämeen-Anttila käänsi teoksen 9kk:dessa. Hän tähdentää, että vaikka jotenkin tämäntyyppisissä töissä arvostusta annetaan helposti, jos työtä on tehty se 30 vuotta, ja vaikka hän oli lukenutkin kirjan persiaksi jo nuoruusvuosinaan, työhön meni kuitenkin se ihmislapsen raskausajan verran. Eiköhän sekin ole ihan tarpeeksi arvostettavaa?

to2

Kirjat, Digi ja Nuoret – kuinka tavoittaa milleniaalit

Olen edelleen ihan liekeissä siitä, miten hyviä heittoja panelistit heittivät. Tässä parhaat, ei-sanasata-sanan ja vähän yhdistellen:

  • Digi kirjallisuudessa pitäisi olla muutakin, kuin sähkökirja! Esim. Suomen GoodReads-app.
  • Lukeminen oli tärkeää, koska se antaa paremman mahdollisuuden hahmottaa kokonaisuuksia. Kukaan mun tietämä lukiolainen, joka on joutunut ottaan sähköisen oppikirjan, ei oo tykänny siitä. Koska on tottunu tuijottaan ruutuu viihdetarkoituksessa, ja nyt pitäis käyttää muuhun. Sitä vaan tuijottaa ruutuu ja ei sisäistä.
  • Koulujen lukusuosituslistat pitää uudistaa. Ei ne nuoret oikeesti sitä tuntematonta halu lukee, vaikka opettajalle niin väittisivätkin.” (JUST NIIN!)
  • Ongelma on siinä, että vaikka meillä on ihan hirveesti hyvää nuorten kirjallisuutta, niin ei ne nuoret mee nuortenkirjahyllylle. Ei ne halu kirjallisuutta nuorille, ne haluu kirjallisuutta mikä sopii ’just mulle’. Miten ne löytää sen. Aiheet ei kerro mitään siitä, et millainen se kirja oikeesti on. Nuoret haluu lukee semmoista, mikä sopii niiden senhetkiseen fiilikseen.
  • Jos ei-lukevalle lämästään käteen Tuntematon, Seittemä Veljest tai Häräntappoase, nii se oli sit siinä. Nuorille pitää antaa kirjallisuutta, mikä saa ne innostumaan, ei pakkoluetuttaa jotain, mikä ennen oli in.
  • Sähkökirjat on parasta lukea Kindleltä, sopii silmille paremmin ja siinä ei oo koko ajan plimpottelemassa eri some-ilmoitukset. Pakko keskittyy.

Koskinen ja Pulkkinen

Lisäksi kävin kuuntelemassa Riikka Pulkkista ja JP Koskista heidän kirjoistaan. Molemmat haastattelut olivat mielenkiintoisia, kuitenkin keskustelut olivat niin syvällä kytköksissä heidän kirjoihinsa ja taustatyöhön. Kyseiset kirjailijat ovat syystäkin kirjallisuudessa pinnalla ja heidän haastattelunsa täytyy käydä kuulemassa itse.

Koskinenhan kirjoittaa paljon. Kaikenlaista. Ja vielä hyvin. Sen lisäksi hän kuuntelee paljon erityyppistä musiikkia, klassisesta lähtien. Hän kertoo seuraavansa monia eri aloja/juttuja, jotta aivot pysyisivät kunnossa. Mikäli hän saa tällä hetkellä työn alla olevan juttunsa mieleisekseen, pääsemme lukemaan häneltä 1150-luvulta starttaavan teoksen.

(kts alta slaiderista molemmat kuvat, jotka eivät muuten olisi tähän nätisti istuneet)

Pulkkinen yritti saada isoäitinsä kokemuksia mukaan hänen nykyiseen kirjaansa myöskin isoäitinsä äänellä. Ne eivät Pulkkisen mielestä istuneet kokonaisuuteen, joten ääni vaihtui mummosta pikkupoikaan. Pulkkinen vieraili Berliinissä muutamia kertoja. Nyt Pulkkisella on kokeiluvaiheessa eräänlainen ajatus Talosta, jossa on asukkaita ja niillä on oma näkökulmansa. Mutta kyseessä on vasta ajatuksella leikkiminen, joten saamme nähdä, tuleeko tästä hänen kuudes kirjansa.

Torstai oli kyllä huikee, toivottavasti loppumessut jatkuu samaa rataa! :) 

-Tiina

to5