Meren Katedraali

Teos: Meren Katedraalimeren-katedraali
Kirjailija: Ildefonso Falcones
Kustantaja: Bazar
Kenelle: Ehdottomasti Espanjasta ja varsinkin Barceonan historiasta kiinnostuneelle, jota pieni matkakuumeenpoikasen nousu haittaa.

Meren Katedraali on verkkaisesti etenevä aina alusta asti, vaikkakin jokseenkin hieman surumielinen. Tavallaan siis sopiva omalle ajalleen, sillä keski-ajalla elämä oli olosuhteiden vuoksi monelle kovaa ja katolinen kirkko hengitti niskaan; niin myös kirjassakin. Mutta kuitenkin sopivalla tavalla.

Tämä kirja on hurmaava selviytymistarina Arnausta ja pidin erityisesti siitä, että tietyt henkilöt esiintyvät myös myöhemmissä vaiheissa, eli kirjailija ei vain ainoastaan kirjoittanut heitä lyhyeksi aikaa, vaan hän tuo heidät myöhem
minkin nättämöille sivurooleihin.

Kirja alkaa Arnaun vanhempien häistä ja siellä tapahtuvista traagisista tilanteista ja jatkuu aina Arnaun elämässä myöhemmälle iälle saakka. Henkilöhahmot ovat mielestäni hyvin uskottavia ja pidin siitä, että myös sivuosassa olevien henkilöiden hahmot eivät jääneet liian pliisuiksi, latteiksi tai yksitahoisiksi, sillä Falcones on selkeästi halunnut kuvata tapahtumien lisäksi myös ihmiset tapahtumien takana.

Ymmärrän hyvin, miksi tämä kirja on myynyt yli 4 milj. kappaletta, sillä tarina tarjoaa kaikkea: Seikkailuja, ystävyyttä, toivoa, draamaa, epäoikeudenmukaisuutta, oikeudenmukaisuutta ja rakkaustarinan. Lisäksi kirja pursuaa 1300-luvun aikaisen elämän ja talouden kuvausta, että se tarjoaa varmasti toisella ja kolmannellakin lukukerralla aivan ehdottomasti erilaisen kokemuksen. Tällä ensimmäisellä kerralla luin tarinan. Seuraavalla kerralla luen historian ja Barcelonan tapahtumat ja muodostan niistä paremman kuvan itselleni.

Huomautus: Ensimmäiselle lukukerralle, kun pääasiassa haluaa vain tietää ”Mitä Arnaulle sitten tapahtui”, varsinkin kirjan loppupuolella olevat historialliset faktat ja Santa Maria del Marin arkkitehtuurin kuvaus olivat ehkä hitusen liikaa. Toivon, että seuraavalla kerralla niistä jaksan innostua enemmän, koska minun ei tarvitse enää jännittää mitä tapahtuu seuraavaksi. Tästä huolimatta, kirja eteni kuitenkin sujuvasti.

Olisin mielelläni varannut menolipun Barcelonaan tämän luettuani. Mutta vain menolipun, sillä tämä kirja pitää ehdottomasti paljon nähtävää sisällään ja nehän on pakko käydä paikanpäällä etsimässä: Miltä näyttää savenvalajien kaupunginosa nykyään? Onko satama tosiaan ollut sellainen, kuin kirjassa kuvattiin? Ei sellaiselle matkalle voi varata paluulippua, koska sehän voi venyä vaikka kuinkapitkäksi matkaksi. ;D

Varmaa on se, että mikäli joskus matkustan Barcelonaan, luen tämän kirjan ehdottomasti uudelleen ennen reissua! Siitä ei tule shoppailumatkaa, vaan 1300-luvun Barcelonan jäjlitysmatka.

-Tiina