Ja sitten tuli loppu…

clock-old-letter

Jotkin kirjat vain imaisevat mukanaan ja olo on kuin olisi tipahtanut kirjan tapahtumiin ja ilma jota hengittää, onkin kirjan ilmapiiri ja tunnelma. Tätä ihanaa valheellista todellisuutta voisi hengittää loputtomiin.

Sitten yhtäkkiä, sydäntä riipivällä tavalla, todellisuus iskee vasten kasvoja. Huomaat, että ne surullisen kuuluisat viimeiset 20 sivua lähtee käyntiin. ”Voi Ei! Tää loppuu kohta!! Ja vielä pitäisi selvitä tämä ja tuo asia!!! Voi ei, tulee kiire! ÄÄK! I wish this would continue for ever!” Sitä sitten tosiaan lähtee count down siihen hetkeen, että kirja loppuu.

Ja se hetki tulee, jonka kaikkein vähiten haluat tapahtuvan tämän teoksen kohdalla. Sormet kääntävät esiin viimeisen sivun. Hetki vielä tuota taianomaista tunneta, ja sitten kaikki on ohi. Enää ei pääse kirjan tunnelmaan takaisin yhtä intensiivisesti, kuin mitä ennen viimeisen sivun lukemista oli, koska olet juuri traumatisoitunut tajutessasi, että joudut elämään tästä lähin ihan normaalia elämää, ilman kirjan hahmojen läsnäoloa elämässäsi. Hetkeksi mielen valtaa puulla päähän-olotila, kun koitat jäsentää kirjan tapahtumia vielä kerran mielessäsi. Jäikö jotain huomaamatta, jokin kiva pikku yksityiskohta? Miten voin koskaan pitää, saatika rakastaa mitään toista kirjaa yhtä paljon? Voinko enää nauttia muista kirjoista?

Juuri silloin näet (ikunasta, puiston penkiltä tai missä nyt ikinä kirjaa luetkin) ihmisten nauravan ja iloitsevan elämästä, ja pohdit, miten muut voivat jatkaa elämäänsä, kuin mitään ei olisi tapahtunut, vaikka sinä olet juuri suruissasi aloittamassa eräänlaista eroprosessia jo rakkaiksi tulleista henkilöistä.

Ja sitten päätät lievittää tuskaa tarttumalla uuteen kirjaan. Ja mikäli sinulla käy hyvä tuuri, uusi rakastuminen uuteen tarinaan syttyy. Kunnes enään on vain 20 sivua jäljellä….

-Tiina